Vorming persoonsvolgende financiering door LVPH was een succes

In juni 2017 organiseerde de Liberale Vereniging van Personen met een Handicap vzw (LVPH), in samenwerking met LM, de vzw Liever Thuis LM en alin vzw, zes vormingen over de persoonsvolgende financiering ( één vorming in elke Vlaamse provincie en één vorming in Brussel). In totaal zakten een honderdtal personen met een handicap en mantelzorgers af naar de infomomenten en daarnaast vroegen nog een veertigtal geïnteresseerden de informatie op.

 

Tijdens de vorming werd uitgelegd waarom op 1 januari 2017 de persoonsvolgende financiering werd ingevoerd. Vervolgens kwam aan bod voor wie het nieuwe financieringssysteem bedoeld is, wat het precies inhoudt en hoe een persoonsvolgend budget kan aangevraagd worden. Tijdens deze infosessie werd onze vereniging voorgesteld, evenals bijstandsorganisatie alin. Tenslotte konden de deelnemers zich helemaal inleven in de aanvraagprocedure voor en het werken met een basisondersteuningsbudget (BOB) en een persoonsvolgend budget (PVB) tijdens het speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde PeeVee Ef-spel. Via dit spel kan je spelenderwijs je persoonsvolgend budget leren beheren.

Een aantal deelnemers had reeds een infonamiddag of -avond over de PVF bijgewoond. Toch gaven zij aan nog nieuwe zaken bijgeleerd te hebben. Ook het special ontwikkelde PeeVee Ef-spel heeft een aantal zaken verduidelijkt.

 Enkele reacties van deelnemers:

 

  • “Ik zag het eerst niet zo goed zitten om te komen. Ik verwachtte mij aan een erg theoretische uitleg van de regelgeving, maar dat was het totaal niet. De uit het leven gegrepen voorbeelden zorgden ervoor dat ik goed kon volgen. Bovendien heb ik antwoord gekregen op al mijn vragen.”
  • “Tijdens het eerste deel werd duidelijk gemaakt dat de aanvraag niet ‘tussen de soep en de patatten’ kan gedaan worden en dat het tijd vraagt. Toen ik tijdens het spel een paar keer een kaartje met ‘wachten’ trok, werd dit bevestigd. Gelukkig kreeg ik af en toe een kroontje (als beloning). Helaas word je in de realiteit niet beloond als je lang moet wachten.”

 

Conclusie:

De vormingen werden positief beoordeeld door de deelnemers. Het merendeel vond de vorming duidelijk en gaf aan iets bijgeleerd te hebben. Toch gaven een aantal personen met een handicap aan dat de PVF ingewikkeld is en blijft. Daarnaast ervaren zij een aantal problemen bij het aanvragen van een persoonsvolgend budget en ook andere obstakels omwille van hun handicap die maken dat zij niet het leven kunnen leiden dat zij wensen.

LVPH heeft deze knelpunten doorgegeven aan het VAPH en hoopt dat zij deze aangehaalde knelpunten ter harte zullen nemen.