Vlaams Parlement vraagt terugbetaling assistentiehonden

Het Vlaams Parlement vraagt dat voortaan álle assistentiehonden voor ­terugbetaling in aanmerking komen, niet alleen blindengeleidehonden.

In een resolutie die het Vlaams Parlement binnenkort goedkeurt, roept Martine Taelman (Open VLD) op alle assistentiehonden op de refertelijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) te plaatsen. Die lijst bepaalt welke hulpmiddelen kunnen worden terugbetaald. Nu staat daar alleen de blindengeleidehond op. Assistentiehonden voor personen met een motorische of auditieve handicap, epilepsie, autisme en diabetes nog niet.

‘Zo’n assistentiehond verhoogt de zelfredzaamheid van mensen met een beperking en geeft hen zelfvertrouwen. Maar een tussenkomt is noodzakelijk om de kosten te kunnen dragen’, zegt Taelman.

‘Een assistentiehond kost ongeveer 20.000 euro’, zegt Mark van Gelder, woordvoerder van vzw Hachiko, een trainingscentrum voor hulphonden.

Waarom staan nog niet alle honden op die refertelijst? ‘Zoals in elke sector zijn er ook onder de trainingscentra enkele cowboys. Zij mogen geen vergoeding krijgen, als ze slecht getrainde honden afleveren’, zegt Taelman.

De Standaard  door