stemrecht voor personen met een handicap centraal op de Internationale dag van de rechten voor mensen met een handicap”

Op 3 december is het terug de “Internationale dag van de rechten voor mensen met een handicap”. Daarom zet Unia het stemrecht van personen met handicap centraal in een nieuwe sensibiliseringscampagne.

België heeft het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap geratificeerd. In artikel 29 van dat verdrag staat : “Mensen met een handicap hebben het recht om deel te nemen aan het openbare en politieke leven. Ze hebben het recht om te stemmen en gekozen te worden. Ze hebben het recht om deel te nemen aan verenigingen en zelf verenigingen op te richten die voor de rechten van gehandicapten opkomen.”

Veel personen met een handicap ervaren problemen bij verkiezingen, bijvoorbeeld inzake de toegankelijkheid van het stembureau of het stemhokje. Maar ook het vergaren van informatie over verkiezingsprogramma’s of informatie over de procedures zijn soms te ingewikkeld en moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperking. Nochtans is stemmen een recht, en geen voorrecht!

Unia vraagt ook een veel duidelijkere en uniforme regeling voor de vertrouwenspersoon die een mens met een beperking bijstaat in het kieshokje.

Op 3 december  zal Unia die boodschap centraal stellen in een nieuwe sensibiliseringscampagne naar aanleiding van de “Internationale dag van de rechten voor mensen met een handicap” .