Persoonsvolgende financiering: ondersteuning op maat voor personen met een handicap

Wat is Persoonsvolgende financiering (PVF)?

De Persoonsvolgende Financiering (PVF) is het nieuwe financieringssysteem voor personen met een handicap. De Persoonsvolgende financiering kadert binnen Perspectief 2020 van minister Vandeurzen, met dit plan wil men de sector voor personen met een handicap grondig hervormen. De Persoonsvolgende financiering gaat uit van een vraaggestuurde ondersteuning. Dat wil zeggen dat cliënten van het VAPH een eigen (persoonsvolgend) budget krijgen op maat van hun vraag naar ondersteuning en zelf kunnen bepalen hoe ze hun ondersteuning organiseren.

De Persoonsvolgende financiering bestaat uit twee trappen:

  • Trap 1: Het Basisondersteuningsbudget (BOB)
  • Trap 2: Het Persoonsvolgend budget (PVB)

Trap 1: Basisondersteuningsbudget (BOB)

–      Wat is een Basisondersteuningsbudget (BOB)

Het BOB is een vast bedrag van 300 euro per maand dat door de zorgkas wordt uitbetaald.

  • Wie komt hiervoor in aanmerking?

Het BOB is bedoeld voor personen:

  • Met een erkende handicap,
  • Met een vastgestelde ondersteuningsnood,
  • Geen gebruik maken van niet-rechtstreeks toegankelijke VAPH-ondersteuning

Je moet aan elk van deze voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een BOB.

  • Hoe krijg je een BOB?

Voor het BOB is er alvast tot 2018 geen aanvraagprocedure. Het is de bedoeling om het BOB zoveel mogelijk automatisch toe te kennen, op basis van bepaalde attesten.

  • Wat kan je doen met een BOB?

Het gebruik van een BOB hoef je niet te verantwoorden. Het BOB kan dienen om bijvoorbeeld dienstenscheques te kopen voor een poetshulp of een vriend te vergoeden voor vervoersonkosten,…

  • Vanaf wanneer wordt het BOB uitbetaald?

Vanaf 1 september 2016 krijgt een eerste groep meerderjarige personen een BOB. Die eerste groep zijn personen die al lang wachten op ondersteuning van het VAPH. Ze zijn geregistreerd op de Centrale Registratie van Zorgvragen (CRZ), je zal hiervan in kennis worden gesteld.

Trap 2: Het Persoonsvolgend budget (PVB)

–    Wat is een Persoonsvolgend Budget?

Heb je nood aan meer ondersteuning dan wat je met een BOB kan organiseren, dan kan je een Persoonsvolgend Budget (PVB) aanvragen. Dat is een budget voor mensen die nood hebben aan meer intensieve en frequente ondersteuning. Om een Persoonsvolgend budget te kunnen ontvangen, moet er een aanvraagprocedure doorlopen worden. Deze procedure start met het opmaken van een ondersteuningsplan PVF. Hiervoor kan je terecht bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds.

  • Hoe vraag je een PVB aan?

Vanaf april 2016 zullen alle nieuwe aanvragen voor ondersteuning via een nieuwe aanvraagprocedure verlopen

Om een PVB aan te vragen, moet een ondersteuningsplan PVB ingediend worden. Dat plan brengt duidelijk en gemotiveerd in kaart welke ondersteuning er gevraagd wordt. Jij kan dit plan zelf opstellen, of met hulp van je dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds. Het erkend multidisciplinair team van je ziekenfonds boordeelt de handicap, objectiveert de vraag en ondersteuningsnood, bepaalt de budgetcategorie en verzamelt informatie over de dringendheid van de vraag. Nadien zal door het VAPH het persoonsvolgend budget worden toegekend.

  • Wat kan je doen met een PVB?

Met een PVB kan je zorg, ondersteuning en assistentie inkopen. In tegenstelling tot het BOB moet je in het systeem van het PVB je uitgaven verantwoorden.

  • Vanaf wanneer wordt het PVB uitbetaald?

Ten vroegste zullen vanaf september 2016 de eerste persoonsvolgende budgetten worden uitbetaald.

klik hier voor folder PVF