Kind met een beperking? Niet volgens de fiscus

Een kind met een  lichte mentale beperking is na verschillende onderzoeken erkend door de overheid,  waardoor zijn ouders extra kindergeld ontvangen. Normaal gezien zouden de ouders ook een fiscale korting krijgen, maar die krijgen ze niet. De reden: hun zoon heeft volgens de fiscus geen beperking. Een staaltje Kafka.

De ene keer  heb je wel een beperking, de andere keer niet. Hoe leg je dit uit? Blijkbaar werken de belastingen  met andere criteria dan de kinderbijslag om de beperking van een kind te erkennen. Veel mensen vallen daardoor uit de boot.”

Neem nu het geval van Hatice (zie art. De Morgen 12/10/2017). Zij heeft een zoon met een licht mentale beperking. Een hele tijd kreeg zij een belastingskorting vanwege de beperking van haar zoon. Plots kreeg ze dit niet meer en moest ze 3000 euro terug betalen aan de fiscus wat niet evident is met haar bescheiden inkomen. De fiscus geraakt er zelf niet altijd wijs uit.

Om erkend te worden voor extra kindergeld worden drie criteria gehanteerd. Hoe groot is de lichamelijke of mentale impact van debeperking op het kind? Heeft die ook gevolgen voor de zelfredzaamheid? En lijdt het gezinsleven onder de handicap? Op basis daarvan worden punten toegekend die de zwaarte van de handicap bepalen. Eens erkend krijgen de ouders extra kindergeld. dit bedraagt 80 euro per maand voor een lichte beperking en voor de allerzwaarste handicap kan dit oplopen tot 500 euro.

En dan is er dus de fiscale korting. Daarbij wordt de belastingvrije som, het deel van het inkomen waar geen belasting op betaald moet worden, opgetrokken. Een gehandicapt kind is voor de fiscus gelijk aan twee kinderen ten laste. Daarmee gaat dat vrijgestelde bedrag met ruim 2.000 euro omhoog. hoeveel belastingen de ouders uiteindelijk minder moeten betalen, hangt uiteraard af van hun totale inkomen. De federale ombudsman klaagde in zijn jaarverslag al aan dat de erkenning voor de verhoogde kinderbijslag een andere weg aflegt dan de fiscale tegemoetkoming. De wetgeving voor de kinderbijslag is in de loop der jaren verfijnd maar de fiscus is niet gevolgd. Er zit maar één zaak op: de erkenningscriteria voor de fiscus gelijk te schakelen met die voor de kinderbijslag! 

art. De Morgen