Burn-outcoaches zijn al te vaak charlatans

Zin om als ‘burn-outcoach’ aan de slag te gaan? Hang een bordje aan de deur, zet het in het telefoonboek of maak een website en klaar is Kees. Net als therapeut is burn-outcoach geen beschermd of erkend beroep. En dat blijft niet zonder gevolgen in tijden waarin burn-outs schering en inslag zijn, zeggen enkele Vlaamse psychologen.

In een open brief aan Vlaams minister van Volkgsgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega Maggie De Block (Open Vld) wordt de wildgroei  aangekaart.  ‘Experts’ die mensen met een burn-out helpen,  vragen  een beschermd statuut.
“Vaak gaat het om mensen zonder enige achtergrond in de zorg, geneeskunde of psychologie”, zegt neuropsycholoog Michael Portzky van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge.”Het probleem begint met een juiste diagnose. Werknemers die bijvoorbeeld gestrest zijn door een autismestoornis, zijn niets met  een burn-outcoach die het heeft over hoogsensitiviteit. Er zijn gevallen bekend waarbij kwakzalvers mensen aanraden om te stoppen met hun antidepressiva, of hen zo in de verkeerde richting sturen dat ze een wanhoopsdaad plegen.

Hoeveel burn-outcoaches er in ons land actief zijn, is niet geweten. Maar op het internet wemelt het van de experts die werknemers op weg willen helpen. In het beste geval zijn dat beginnende psychologen of artsen, maar zelfs dan hebben ze wellicht nog niet voldoende bagage om iemand met een burn-out goed te helpen. Ze zijn zeker niet allemaal van slechte wil, maar als het misloopt, is er geen enkele controle. Klacht indienen tegen de coach heeft weinig zin gezien er geen enkele autoriteit of medische orde hier toezicht op houdt.

Bij het kabinet-Peeters (CD&V) benadrukt men dat de minister zijn voorstel voor meer burn-outpreventie doet in samenspraak met Revida, een gespecialiseerd ziekenhuis in Bornem. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat ze erg benieuwd is naar de brief van de psychologen, en dat “de kwaliteit van zorgverlening inderdaad essentieel is, zeker en vast binnen de geestelijke gezondheidszorg”.